Хронограф - Защо Ни е Нужен и Какви Видове Има

Хронограф - Защо Ни е Нужен и Какви Видове Има

Измерването на скоростта на куршума е от решаващо значение, когато говорим за релоудинг и прецизна стрелба.
Началната скорост на проектила ни помага не само да калкулираме балистиката за далечна стрелба, но също така да проверим колко консистентен е патрона, който сме направили, като изчислим SD (Standard Deviation).
Също така ползвайки модерен хронограф, който рабтои на принципа на доперовия радар, можем да извлечем информация и за скоростта на различни дистанции, което позволява да се изчисли по-презицно балистиката при стрелба.
И така хронографа се оказва важен инструмент в арсенала на всеки стрелец, търсещ максимални резултати.

Хронографите се делят на няколко вида спрямо техния принцип на работа.

Оптичен Хронограф - може би най-разпространеният вид, тъй като е и най-достъпен, като при правилното му използване дава достатъчно добри резултати.


При тези хронографи ключов момент е наличието на светлина, като обикновено се ползват навън.
Но има и вариант за добавяне на изкуствена светлина над сензорите, така може да се ползва и на закрито.
При ползването на оптичен хронограф, изстрелът трябва да е произведен максимално успоредно със сензорите.
Така си гарантираме сравнително висока точност при измерването и съответно верни данни.

Купи ProChrono DLX


Magneto Speed - хронограф, който използва електромагнитни сензори за измерване на скоростта на проектила.

Magneto е популярен хронограф сред ентусиастите заради лесното му ползване, точните резултати и възможността да се стреля по различни мишени, без да е нужно да се мести/наглася хронографа допълнително, тъй като Magneto се закача за цевта или шасито на оръжието.
Не се влияе от светлина и от атмосферни условия, което го прави лесен за ползване във всякакви ситуации.
Ако монтажа е върху цевта, би могъл да наруши баланса на цевта и съответно POI (point of impact) да се измени.

Купи Magneto Sporter

Доплеров Радар - хронографите с доплеров радар (doppler radar) са може би най-добрият метод за измерване на скоростта на проектила, тъй като обикновено дават информация не само за началната скорост на куршума, но и на няколко допълнителни дистанции, измерени при неговото движение към целта.

 С тази ценна информация може да се направи така наречения custom drag model за съответния куршум, което е полезно за стрелба на далечни разстояния.
По този начин елиминираме потенциални грешки при балистичните калкулатори, които работят с предварително зададен балистичен коефицент (BC), който не винаги е верен.
Работата с такъв хронограф е сравнително лесна, дава максимална информация, като доплеровите радари са сравнително скъпи, но добавят всичко нужно за стрелците, които търсят максимума от своя боеприпас.

Купи FX True Doppler хронограф

Освен по вид, хронографите може да имат много други особености, като Bluetooth свързаност за показване на данните директно на телефона или връзка с други устройства, допълнителни аксесоари като изкуствена светлина, стойки, различни монтажи и т.н.
Релоудинг процеса неминуемо завършва на стрелбището с тест на боеприпаса, и там хронографа дава нужното за да имаме пълната информация за дадения боеприпас.

При нужда от съдействие в избора на хронограф, не се колебайте да се свържете с нас .