Видове Преси за Релоуд на Патрони

Видове Преси за Релоуд на Патрони

Релоудинга на боеприпаси се е превърнал в популярно хоби сред ентусиастите на стрелбата. То не само позволява персонализиране на боеприпасите за конкретно оръжие, но и спестява в дългосрочен план.  Един от ключовите инструменти за тази дейност е пресата за релоуд, като съществуват няколко вида, всяка със своите уникални характеристики и предимства.

Единична (Single Stage) Преса

Сингъл стейдж пресата е основният и най-разпространен начин за релоудинг.  С нея се извършва по едно действие, като например преоразмеряване(ресайз), поставяне на капсул, дозиране и зареждане на барут, влагане на куршуми и други.  Този метод гарантира прецизност във всяка стъпка от процеса на презареждане.  Въпреки че може да бъде по-бавен в сравнение с другите видове, той е идеален за тези, които търсят прецизност в релоудинга. Може да прочетете повече информация в статията за сингъл стейдж пресите и техните разновидности.

Преса с Въртящ Барабан (туретна преса / turret press)

Туретните преси разполагат със въртящ се барабан, на който са поставени няколко матрици, позволявайки ви да изпълните поредица от операции без ръчна смяна и пренастройка на всеки от етапите.  Тази универсалност прави туретните преси популярен избор сред релоудърите, които искат повече скорост, но все пак да осъществяват контрол върху всяка стъпка от релоудинга.

Прогресивна Преса

Ако търсите максимална ефективност и скорост в процеса на релоуд, прогресивната преса е най-добрият избор.  Прогресивните преси могат да изпълняват няколко различни стъпки едновременно, като за разлика от туретната преса, тук всички поставени матрици извършват действие при само един ход на буталото.  Те са способни да произвеждат голям обем от боеприпаси за сравнително кратко време.  Високата скорост идва с по-голяма комплексност и възможни грешки, но при правилна настройка на пресата скоростта на релоуд може да се увеличи в пъти спрямо single stage и туретните преси.  Особено подходящи са за полуавтоматични оръжия, където разхода на патрони може да е голям и ефективността на релоуд да е ключова.

Ръчна Преса (чукалка)

Ръчните преси са най-портативният вид преси за презареждане. Те са компактни и не изискват монтаж на маса.  Това ги прави отличен избор за онези, които трябва да презареждат боеприпаси на всякакви места.  Въпреки че може да не са толкова бързи и прецизни като другите видове, тяхната мобилност и портативност ги правят ценен аксесоар в набора на всеки релоудър.

Изборът на правилния вид преса зависи от много фактори, които могат да бъдат индивидуални за всеки стрелец. Като първа и най-важна стъпка в закупуването на оборудване за релоудинг, множеството различни преси и опции към тях може да изглеждат объркващо, но не се колебайте да се свържете с нас за съвет в избора на релоудинг оборудване.